Samenwerken aan een veilige werkplek
Naast dat ik voor werknemers beschikbaar ben als vertrouwenspersoon, is het ook mogelijk dat werkgevers een jaarcontract met mij afsluiten. Daarmee faciliteert de werkgever het hebben van een extern vertrouwenspersoon.
In ieder bedrijf kunnen medewerkers te maken hebben met ongewenste omgangsvormen of integriteitskwesties. Dit kan leiden tot verzuim van een medewerker, met alle consequenties tot gevolg. Mijn doel is dat iedere medewerker (eerder) bespreekbaar maakt waar hij tegen aanloopt, om te voorkomen dat het gaat escaleren. Zodat de werknemer mentaal gezond aan het werk is. In de meeste gevallen ligt de regie bij degene die te maken heeft met ongewenste omgangsvormen, formeel wordt dit de klager genoemd. De klager bepaalt wat hij er mee wilt doen, ik sta naast de klager en bespreek de mogelijke oplossingen en consequenties. Uiteindelijk is het de klager die beslist wat er met de melding gaat gebeuren. Tenzij het een strafbaar feit betreft.
Iedere werkgever is verplicht om te zorgen voor een veilige werkplek. Een PSA (psychosociale arbeidsomstandigheden) beleid is hier onderdeel van. Daarnaast een Risico-inventarisatie en evaluatie(RI&E), een gedragscode, hoe gaan we met elkaar om, wat zijn de verwachtingen, waar kun je elkaar op aanspreken? Dit helpt ook de veiligheid en de sfeer te verbeteren.
Wie is de vertrouwenspersoon, hoe kun je deze bereiken. En als laatste aandacht voor ethiek, welke mogelijke ethische kwesties zijn er, en wat doe je dan?